Stödstrumpor – storlek och klass

Stödstrumpor är ett effektivt sätt att förebygga åderbråck och benproblematik. De kan också vara ett bra verktyg för att lindra trötthet och svullnad i benen. Stödstrumpor används ofta av personer som står eller sitter länge för att förhindra att blodet samlas i benen. De är också ett bra verktyg för att lindra värk och smärta i benen och är ett nödvändigt stöd för personer som har ett åderbråcksproblem. Stödstrumpor är tillgängliga i olika storlekar, material och stilar för att passa olika typer av ben.

Vi får ofta frågor kring hur man ska tänka kring val av storlek. Varför storleksguiderna skiljer sig åt mellan olika strumpor och varför man delar upp stödstrumpor och kompressionsstrumpor i klasser. Nedan följer en kort introduktion om hur man ska tänka kring vilken klass och storlek man bör välja.

Vad står klass 1 och klass 2 för?

När man pratar om olika klasser beskriver man egentligen trycket på strumporna. Det är alltså kompressionsgraden som avgör vilken klass en kompressionsstrumpa tillhör. Kompression mäts i mmHg. Man brukar säga att 18-22 mmHg räknas som kompressionsklass 1 och 22-27 mmHg räknas som kompressionsklass 2. Dock så kan detta variera något från land och leverantör.

KompressionsklassKompression inom EUKompression i USA
Mild kompression12-17 mmHgUnder 15 mmHg
Klass 118-22 mmHg15-20 mmHg
Klass 223-32 mmHg20-30 mmHg
Klass 334-42 mmHg30-40 mmHg
Mall för kompressionsklasser

Här kan du läsa mer ingående om kompressionsklasser: https://www.mediconline.se/stodstrumpor/

Vad är mmHg? Läs mer om det här: https://www.mediconline.se/vad-ar-mmhg-for-stodstrumpor.phphttps://www.mediconline.se/vad-ar-mmhg-for-stodstrumpor.php

Vilken klass på stödstrumpor passar mig?

När du börjar med stödstrumpor eller kompressionsstrumpor rekommenderar vi alltid att börja med så låg kompressionsgrad som möjligt. Stödstrumpor kan nämligen upplevas som svåra att ta på om man inte är van.
Funderar du ändå på att använda en kompressionsstrumpa i klass 2 eller klass 3 bör du först rådfråga din läkare. Detta då trycket på dessa blir väldigt hårt och kan upplevas som obekväma att ha på sig.

Hur fungerar det med storlek?

Storlekstabell Jobst

I varje produktbeskrivning ingår det en storleksguide för just dem strumporna. Den kan antingen ligga under bilderna eller finnas i bildgalleriet. Mät dina ben enligt anvisningarna i storlekstabellen för att se vilken storlek som passar dig.

Viktigt att notera är att ben har en tendens att svälla upp under dagen och därför är det viktigt att ta mått på benen på morgonen så att det blir korrekt. Ta hjälp av någon om du har svårt att mäta själv. 

Om mina mått inte passar in i storleksguiden?

Om dina mått inte passar in på någon av storlekarna kan det vara bra att titta runt efter andra modeller. Storlekarna kan nämligen skilja sig åt beroende på modell och märke. Har du något större vader än genomsnittet finns det även modeller som är tillverkade för extra breda vader.

Hittar du en stödstrumpa som känns rätt för dig där du hamnar mellan två storlekar bör du välja den större storleken. Risken finns att dem inte ger samma tryck på hela benet men då får du i alla fall en strumpa som inte sitter för hårt.

Känner du dig ändå osäker kring hur du väljer storlek eller hur du ska tänka kring klasser är du välkommen att kontakta oss på info@mediconline.se så hjälper vi dig!

Relaterade inlägg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *